مقدمه ای بر استراتژی محتوا:

احتمالاً عبارت «بازاریابی محتوا» به گوشتان خورده است. شاید با شنیدن این عبارت با خود اندیشیده باشید که قاعدتاً تا به امروز باید می دانستید که بازاریابی محتوا دقیقاً چه مفهومی دارد؛ با این حال از اینکه درباره مفهوم آن از کسی سؤال کنید، امتناع کرده اید. اگر چنین است، پس به شما تبریک می گوییم! چرا که این پست مخصوص شما نوشته شده است.

«بازاریابی محتوا، در حقیقت تکنیک های تجاری برای تولید و انتشار محتواهای دارای ارزش معنایی، مرتبط و منسجم است که برای جذب مخاطبانی مشخص و با هدف هدایت فعالیت های مشتریان انجام می گیرد.»
مفهوم کلیدی در این عرصه، «محتوای ارزشمند» است. کلمه «ارزشمند» همان چیزی است که تعریف بازاریابی محتوا را از هر نوع کسب و کار یا تجارت دیگری متمایز می کند. می توان گفت: هر نوع محتوایی که مخاطبانی داشته باشد و کسانی باشند که آن را «مطالبه» کنند، در حیطه محتوای ارزشمند قرار می گیرد. به عبارت دیگر، محتوای ارزشمند، آن است که مخاطب از پذیرش آن سر باز نزند و آن را رد نکند. در عرصه تولید محتوا، هدفِ فعلان، تولید و آماده کردن بیشترین محتوای ارزشمند برای جذب بیشترین مخاطبان ممکن است. تا اینجا و با این تعاریف، احتمالاً هنوز مفهوم بازاریابی محتوا برایتان مشخص نیست. پس با ذکر نمونه هایی، سعی می کنیم این مفهوم را واضح تر شرح دهیم.

پنج نمونه از بازاریابی محتوا
دنیای بازاریابی محتوا، فضایی وسیع است و شرح و تعریف آن در این مجال اندک نمی گنجد. در این مقاله، مقدمه ای درباره فعالیت در این عرصه ارائه خواهد شد و به شما دیدگاهی داده می شود تا به واسطه آن، بتوانید همچون فعالان تولید محتوا بیندیشید و فرصت های تجارت در این حوزه را درک کنید. بعد از این مرحله، دیگر فرصت های تولید محتوا را از دست نخواهید داد و همواره در این حوزه فعال خواهید بود. در اینجا پنج نمونه از بازاریابی محتوا ارائه می شود تا بتوانید ذهن خود را در این زمینه ورزیده تر کنید:
۱٫ اینفوگرافیک (داده نمایی)
۲٫ صفحات اینترنت
۳٫ پادکست
۴٫ ویدئو (محتواهای تصویری)
۵٫ کتاب